| Autor |
Zpráva |
|
Sagan
|
Napsal: sob čec 09, 2011 3:58 pm
|
|
|
Jarda píše:
Klíčené potraviny většině lidí nijak nevadí, na rozdíl od tepelně zpracovaných.
Dobrý deň pán Jarda,
a čo hovoríte na suché čerstvo namleté obilie na múku?
Je vhodné konzumovať kaše urobené z čerstvo namletej múky (špalda, ovos, jačmeň, pohánka), do ktorej je pridaná voda?
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: sob čec 09, 2011 9:52 pm
|
|
 |
| Administrátor |
 |
Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm Příspěvky: 28752 Bydliště: Poděbrady
|
Sagan píše:
Dobrý deň pán Jarda,
a čo hovoríte na suché čerstvo namleté obilie na múku?
Je vhodné konzumovať kaše urobené z čerstvo namletej múky (špalda, ovos, jačmeň, pohánka), do ktorej je pridaná voda?
Z těch plodin, které jmenujete vyhovuje teoreticky pouze pohanka, vše ostatní jsou vyloženě lepkové plodiny a ty jsou ke konzumaci naprosto nevhodné. Jedná se o jejich vysokou hlenotvornost a kyselinotvornost, která ničí přátelské bakterie ve střevním traktu a množí kvasinky.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Sagan
|
Napsal: ned čec 10, 2011 12:30 am
|
|
|
Jarda píše:
Z těch plodin, které jmenujete vyhovuje teoreticky pouze pohanka, vše ostatní jsou vyloženě lepkové plodiny a ty jsou ke konzumaci naprosto nevhodné. Jedná se o jejich vysokou hlenotvornost a kyselinotvornost, která ničí přátelské bakterie ve střevním traktu a množí kvasinky.
A klíčením sa teda tento lepok odstraní, resp. rozloží sa na niečo iné?
Občas takéto kaše konzumujem a nepociťovala som zvýšenie sekrécie hlienu ani iné nepríjemné pocity.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: ned čec 10, 2011 8:38 am
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
Sagan píše:
A klíčením sa teda tento lepok odstraní, resp. rozloží sa na niečo iné?
Občas takéto kaše konzumujem a nepociťovala som zvýšenie sekrécie hlienu ani iné nepríjemné pocity.
On se přímo neodstraní, ale přítomné enzymy ho začnou rozkládat jako výživu pro klíček a tím zcela předělají jeho nepříznivé vlastnosti. Pokud vám to zatím nijak nevadí, to ještě neznamená, že to tak bude stále, ona tolerance organizmu na lepek stále klesá a ve věku nad 45 let je opravdu velice nízká.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Eubie
|
Napsal: pon zář 12, 2011 12:35 pm
|
|
|
Dobrý den,
rád bych poprosil o radu. Když jsem poprvé klíčil cizrnu, vše šlo jak po másle. Při druhém klíčení v téže nádobě (vymytá sklenice od kokosového oleje) mi cizrna začne kysnout. Nejdříve se odlupují vrchní šlupky, které při oplachování odplouvají, následně se semínka rozdělují na půlky. Když jednou za půlden oplachuji, je cítit zkyslý pach a když nechám cizrnu ve sklenici den, je na dně jakási zakalená tekutina, která smrdí kysele. Není to tím, že jsem sklenici před druhým a třetím klíčením nevymyl důkladně HORKOU vodou, která by zabila kvasící mikroorganismy? Děkuji za jakoukoliv radu.
S pozdravem
Daniel.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: pon zář 12, 2011 8:38 pm
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
Eubie píše:
Dobrý den,
rád bych poprosil o radu. Když jsem poprvé klíčil cizrnu, vše šlo jak po másle. Při druhém klíčení v téže nádobě (vymytá sklenice od kokosového oleje) mi cizrna začne kysnout. Nejdříve se odlupují vrchní šlupky, které při oplachování odplouvají, následně se semínka rozdělují na půlky. Když jednou za půlden oplachuji, je cítit zkyslý pach a když nechám cizrnu ve sklenici den, je na dně jakási zakalená tekutina, která smrdí kysele. Není to tím, že jsem sklenici před druhým a třetím klíčením nevymyl důkladně HORKOU vodou, která by zabila kvasící mikroorganismy? Děkuji za jakoukoliv radu.
S pozdravem
Daniel.
To se těžko posuzuje, co děláte špatně, ale v těchto vedrech to kvasí celkem běžně, určitě je snadnější klíčit v chladnějším období. Mytí sklenice sice teoreticky pomoci může, ovšem já bych tomu zase takovou váhu nepřikládal.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Igi
|
Napsal: stř říj 19, 2011 1:02 pm
|
|
|
Mohl bych si jednoduše klíčit semínka, že je dám do talíře s vodou a prostě počkám až to začne klíčit a sním je(tu vodu asi vylít, že?), žádné blbnutí kolem, vyhovuje to?
okud chci klíčit luštěniny, vyhovuje např. čočka koupená běžně v obchodě?
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
PetrJ
|
Napsal: stř říj 19, 2011 8:36 pm
|
|
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: stř říj 19, 2011 9:56 pm
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
Igi píše:
Mohl bych si jednoduše klíčit semínka, že je dám do talíře s vodou a prostě počkám až to začne klíčit a sním je(tu vodu asi vylít, že?), žádné blbnutí kolem, vyhovuje to?
okud chci klíčit luštěniny, vyhovuje např. čočka koupená běžně v obchodě?
No, to nevím, to by ten talíř musel být prakticky rovný, jinak vám ta utopená semínka shnijí v té vodě a vyhodíte to celé. Někde jsem zde popisoval, jak se to dá dělat jednoduše v zavařovací lahvi se šroubovacím víčkem, tak si to dohledejte.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: stř říj 19, 2011 10:00 pm
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
PetrJ píše:
Ten zahraniční vynález je opravdu šikovný, to jsem ještě neviděl a nebude to asi ani nic drahého.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
PetrJ
|
Napsal: čtv říj 20, 2011 9:12 am
|
|
|
Jarda píše:
Ten zahraniční vynález je opravdu šikovný, to jsem ještě neviděl a nebude to asi ani nic drahého.
Jedná se o "BioSnacky Germinator Jar" od A. Vogel, cena je 4.30 liber: http://www.avogel.co.uk/shop/products/biosnacky/germinatorjar.php. Sklenička je spíš menší (výška 14 cm,
průměr 9 cm). Uvažuji o tom, že bych zkusil tak 4 skleničky sehnat (podle toho, na kolik by to z UK vyšlo), vypadají pěkně a celé klíčení zjednodušují na minimum: všechno od namočení semen až po vyklíčení proběhne v nich.
Úplně nejvíc by se mi ale líbilo něco takového: http://www.pcda.com/english/germoir.html.
Teď jsem ještě zjistil, že A. Vogel je německá firma, takže pokud někdo - stejně jako já - uvažuje o "BioSnacky Germinator Jar" (Keimglas), tak nejlepší by byl asi nákup zde: http://www.avogel.de/shop/produkte/keimglas.php. Ještě pod ně nějaký šikovný tácek na odkapávání a nemělo by to chybu.
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: pát říj 21, 2011 8:58 am
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
PetrJ píše:
Jedná se o "BioSnacky Germinator Jar" od A. Vogel, cena je 4.30 liber: http://www.avogel.co.uk/shop/products/biosnacky/germinatorjar.php. Sklenička je spíš menší (výška 14 cm,
průměr 9 cm). Uvažuji o tom, že bych zkusil tak 4 skleničky sehnat (podle toho, na kolik by to z UK vyšlo), vypadají pěkně a celé klíčení zjednodušují na minimum: všechno od namočení semen až po vyklíčení proběhne v nich.
Úplně nejvíc by se mi ale líbilo něco takového: http://www.pcda.com/english/germoir.html.
Teď jsem ještě zjistil, že A. Vogel je německá firma, takže pokud někdo - stejně jako já - uvažuje o "BioSnacky Germinator Jar" (Keimglas), tak nejlepší by byl asi nákup zde: http://www.avogel.de/shop/produkte/keimglas.php. Ještě pod ně nějaký šikovný tácek na odkapávání a nemělo by to chybu.
Samé zajímavé nápady i když ty ceny nic moc, ale pokud je ten závit stejný jako u normální zavařovačky, tak by ani v případném rozbití sklenice nebyl problém a pak je to vybavení prakticky napořád, což by se vyplatilo. Jinak ta druhá varianta s nerezovým sítkem ve víčku, by se patrně dala i v místních podmínkách ukutit z nějakých dóz od kávy, nebo jiných skleniček s plastovým víčkem a velice levně.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
ovekyska
|
Napsal: pát říj 21, 2011 9:15 am
|
|
|
Jarda píše:
No, to nevím, to by ten talíř musel být prakticky rovný, jinak vám ta utopená semínka shnijí v té vodě a vyhodíte to celé. Někde jsem zde popisoval, jak se to dá dělat jednoduše v zavařovací lahvi se šroubovacím víčkem, tak si to dohledejte.
ten navod je v tejto teme, hned 2. prispevok, ja to tak robim a je to fantasticky jednoduche a funkcne a nemusim mat doma dalsie rarohy v podobe naklicovacich misiek a pod.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
PetrJ
|
Napsal: ned říj 23, 2011 10:04 am
|
|
|
ovekyska píše:
ten navod je v tejto teme, hned 2. prispevok, ja to tak robim a je to fantasticky jednoduche a funkcne a nemusim mat doma dalsie rarohy v podobe naklicovacich misiek a pod.
Právě proto bych to chtěl zkusit. Nakličovací miska je fajn a semínka v ní klíčí výborně, ale trochu zdržuje, že s ní musím opatrně, je potřeba vylévat vodu ze spodní misky atd. Prostě pro každodenní používání by se mi líbilo něco jednoduššího - a obyčejnou sklenici s děrovaným víkem stačí jen lapnout do ruky, strčit pod vodu, pak během pár dní párkrát propláchnout a je hotovo.
Ty vyráběné jsou obvykle sice dražší, ale za to slušně vypadají, takže nejspíš nějaké pořídím. Zatím bych zkusil nějakou DIY variantu, aspoň uvidím, jaké to bude a kolik sklenic bude potřeba. Asi nejjednodušší je využít gumičku a nějakou síťovinu (jako třeba okenní nebo balkónní síť proti hmyzu: např. http://www.kovani-kliky-zamky.cz/okenni-doplnky).
Pro výrobu "Sprouting Jar" se dá použít i sklenice s plastovým (kov může časem zrezavět) uzávěrem, který provrtáme. Také můžeme vyříznout vnitřek víčka a dát dovnitř plastovou kanavu (http://www.youtube.com/watch?v=cY1hbwkpcjE) nebo, což vyjde asi nejlevněji, plácačku na mouchy (http://www.youtube.com/watch?v=R1eps8ql8q8&feature=related).
| Nahoru |
|
 |
|
Milan
|
Napsal: ned říj 23, 2011 2:33 pm
|
|
Registrován: úte srp 24, 2010 1:55 pm Příspěvky: 40 Bydliště: Štarnov 53,Bohuňovice 783 14,okr.Olomouc
|
Host píše:
Takže tady je update postupu včetně fota

Nebo také podobně:
Jak naklíčit vojtěšku
Vojtěšku si můžete doma na misce s vlhkou vatou nechat naklíčit a denně pak trošku přidávat do salátů. Před naklíčením dejte vojtěšku na osm hodin do vlažné vody, ve které nabobtná. Pak ji vložte na připravený tácek s navlhčenou vatou, kterou musíte denně rosit. Vojtěška potřebuje světlo a teplo, zhruba dvacet stupňů Celsia. Od sedmého dne klíčení sklízejte výhonky odstřiháváním.Semínka seženete ve zdravé výživě, někdy pod názvem ALFAALFA. A již naklíčená je někdy k dostání i v supermarketech. M.
|
|
| Nahoru |
|
 |