| Autor |
Zpráva |
|
Jarda
|
Napsal: ned kvě 06, 2012 9:38 pm
|
|
 |
| Administrátor |
 |
Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm Příspěvky: 28752 Bydliště: Poděbrady
|
prokera píše:
Mám otázku - občas se mi stává, že se na povrchu roztoku vytvoří takový bílý povlak, který skoro připomíná plíseň. Většinou se tak děje pokud vodu nepřevařím a také pokud přidávám kousek citrusového ovoce. Máme hodně tvrdou vodu, tak si myslím, jestli to s tím nemá souvislost  ....Jestli to nejsou vysrážené minerály?
Pokud použiji převařenou, nestává se to. Chuťově jsem rozdíl nezjistila, ale vzhled je natolik odpudivý, že jsem tekutinu už párkrát vylila  .... Tuším, že to asi bude vodní kámen, ale přece jen bych ráda slyšela jiný názor.
Stává se vám to někomu také?
Děkuji za odpoveď  .
Někdy se tam takový povlak tvoří, ale řekl bych, že to je z těch kvasinek, plíseň by byla cítit.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
prokera
|
Napsal: pon kvě 07, 2012 6:53 am
|
|
|
Jarda píše:
Někdy se tam takový povlak tvoří, ale řekl bych, že to je z těch kvasinek, plíseň by byla cítit.
Pravda, že plísní to cítit není - to jsem hodně zkoumala pro jistotu. Jinak poslední nálev byl při stejném postupu opět bez povlaku - zvláštní jak si to dělá co chce, žije to holt svým životem .....Moc děkuji pane Jardo.
| Nahoru |
|
 |
|
Nso ci
|
Napsal: stř lis 07, 2012 10:24 pm
|
|
|
Tento vodný kefír http://www.tibi-kombucha.szm.com/tibi.htm sa mi úspešne množí , v prípade záujmu ho darujem, osobný odber v Piešťanoch.
| Nahoru |
|
 |
|
Sikora
|
Napsal: sob lis 24, 2012 6:09 pm
|
|
|
Nso ci píše:
No jeje to by mě moc zajímalo ale Pieštany mám trochu z ruky, právě kombuchu sháním....
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
venia
|
Napsal: pon kvě 05, 2014 6:09 pm
|
|
|
Zdravim, vprvom rade sa chcem za toto forum velmi pekne podakovat, tolko dobrych informacii.... neskutocne ! 
Mam otazocku ohladom Tibi krystalikov, dostala som ich nedavno, ale su miniaturne a je ich malicko, preto mi staci mat ich zatial len v malej sklenke od detskej presnidavky... dnes som prvy-x v zivote ochutnala a napoj je uzasny, jemne perlivy a chut mozno prirovnat sladsiemu burciaku asi som dala na mnozstvo krystalikov prilis bio nerafinovaneho tmaveho trstinoveho cukru... za 3 dni nestihlo celkovo cukor spracovat... ale ovocie susene bio bez konzervantov zatial len jednu vacsiu slivku a asi 8 hrozienok nakvasit stacilo 
Otazocka znie, ako krystaliky precistit nez ich opat zalejem, su totiz strasne male a farba sa zmenila na farbu tmavu, kedze vsetky ingrediencie boli tmave i tekutina... takze zanikaju v rozlozenom kale z nakvaseneho ovocia, cize neviem ako to ocistit, co je kvas a co tibi. mam to nechat tak a zaliat vodou alebo to preplachnut vodou? ak to preplachnem bojim sa, si vyplachnem do kanalu i mini drobatka ak sa mi namnozili, pretoze dole na dne to bolo pokryte jemnym niecim, co vyzeralo ako krupicova kasa, biele. Bojim sa, ze ak to nepreplachnem a nedam do cistej sklenky, tak mi zhniju???? je to mozne??? Dakujem za odpoved 
| Přílohy: |
 unnamed (1).jpg [ 21.1 KiB | Zobrazeno 19819 krát ] |
 unnamed (2).jpg [ 32.88 KiB | Zobrazeno 19819 krát ] |
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
venia
|
Napsal: pon kvě 12, 2014 10:49 am
|
|
|
Dobry den pane Jardo,
@jarda
Mam silne podezreni, ze moje houba vyrabi alkohol 
Co delam spatne?? Je to ok? Chutna to jak kvas, svestkovo rozinkovy neco jako burcak... Ne kefir. Dekuji
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Gabriel
|
Napsal: stř kvě 14, 2014 9:57 am
|
|
Registrován: ned úno 26, 2012 8:52 am Příspěvky: 56 Bydliště: Bratislava
|
Moja skusenost a vylepsenie vodneho kefiru:
- zistil som, ze namiesto citronu kefirky uplne v pohode znesu praskovy vitamin C pridany priamo pri zarobeni (alebo aj neskor) do kvasnej nadoby, t.j nie je nutne pridavat citron a aj sa fajne konzervuje pitivo, zarabam v 3l flasi a pridavam cca za lyzicku (3-4g)
- vobec nepreplachujem kefirky (hoci vsetky recepty to pisu) a nemaju s tym ziaden problem, skor naopak, mnozia sa ako dive
- netreba sa moc zaoberat mnozstvom kefiriek, nevadi ani to ak sa premnozili v nadobe... len ak uz ich je do polky nadoby to uz je moc, to uz treba preriedit
- cukru skutocne staci 1lyzica na 1l vody nezavisle od mnozstva kefiriek (kefir takto nie je sladky)
- kefir je dobry uz po 2 dnoch (vyrabany pri izbovej teplote)
- vodu pouzivam z kvalitnej artezskej studne (teda nie chlorovu vodu z kohutika, ani osmoticky upravenu) hoci s osmotickou tiez nemaju kefirky problem
- nadobu uzatvaram mikrotenovym sackom a pregumickujem
- pri prvom nalozeni dobre zamiesam, potom uz nevadi ak na ne zabudnem
- pouzivam trstinovy cukor (voda je trochu hnedsia), je bezne dostupny v marketoch - nie je moc drahy a netreba ho az tolko
- do kvasnej vody pridavam hrozienka a goji
|
| Nahoru |
|
 |
|
venia
|
Napsal: stř kvě 14, 2014 10:22 am
|
|
|
Gabriel píše:
Moja skusenost a vylepsenie vodneho kefiru:
- zistil som, ze namiesto citronu kefirky uplne v pohode znesu praskovy vitamin C pridany priamo pri zarobeni (alebo aj neskor) do kvasnej nadoby, t.j nie je nutne pridavat citron a aj sa fajne konzervuje pitivo, zarabam v 3l flasi a pridavam cca za lyzicku (3-4g)
- vobec nepreplachujem kefirky (hoci vsetky recepty to pisu) a nemaju s tym ziaden problem, skor naopak, mnozia sa ako dive
- netreba sa moc zaoberat mnozstvom kefiriek, nevadi ani to ak sa premnozili v nadobe... len ak uz ich je do polky nadoby to uz je moc, to uz treba preriedit
- cukru skutocne staci 1lyzica na 1l vody nezavisle od mnozstva kefiriek (kefir takto nie je sladky)
- kefir je dobry uz po 2 dnoch (vyrabany pri izbovej teplote)
- vodu pouzivam z kvalitnej artezskej studne (teda nie chlorovu vodu z kohutika, ani osmoticky upravenu) hoci s osmotickou tiez nemaju kefirky problem
- nadobu uzatvaram mikrotenovym sackom a pregumickujem
- pri prvom nalozeni dobre zamiesam, potom uz nevadi ak na ne zabudnem
- pouzivam trstinovy cukor (voda je trochu hnedsia), je bezne dostupny v marketoch - nie je moc drahy a netreba ho az tolko
- do kvasnej vody pridavam hrozienka a goji
Co robim zle ze napoj chuti ako alkohol? Ako som vyssie pisala? Zhanam noveho darcu, nemali by ste nejake dodaru?
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Gabriel
|
Napsal: stř kvě 14, 2014 4:28 pm
|
|
Registrován: ned úno 26, 2012 8:52 am Příspěvky: 56 Bydliště: Bratislava
|
Tym Vasim sa nieco stalo, mozno ten cukor je prilis slaby co im davate. Skuste ich ozivit cistym rafinovam bielym cukrom. Jemne ich preplachnite v nejakom hustom sitku a dajte im poriadne najest! 
Ak to nepomoze, potom uz len vymenit za ine...
|
| Nahoru |
|
 |
|
obika00
|
Napsal: sob kvě 17, 2014 4:29 pm
|
|
|
Dobry den. Zaujímalo by ma či cukor , ktorý je v tomto (vyrobenom) nápoji, nie je škodlivý , ale bez cukru to nejde kedže od neho sú závislé tieto kvasinky. Alebo sa cukor behom kvasenia strati? Snazim sa zo stravy uplne vylucit rychle cukry a preto ma to velmi zaujima. dakujem vam za odpoved.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
venia
|
Napsal: sob kvě 17, 2014 4:37 pm
|
|
|
Gabriel píše:
Tym Vasim sa nieco stalo, mozno ten cukor je prilis slaby co im davate. Skuste ich ozivit cistym rafinovam bielym cukrom. Jemne ich preplachnite v nejakom hustom sitku a dajte im poriadne najest! 
Ak to nepomoze, potom uz len vymenit za ine...
Moc moc dakujem, mam zaujem o vase zdrave kefirky, neviem ako tu funguje ip, urcite mi prosim napiste na venia@atlas.sk v blave budeme buduci tyzden stvrtok. Ak by Vam to vyhovovalo. Prosim napiste mi. Dakujem V.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: sob čen 07, 2014 8:12 am
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
venia píše:
Zdravim, vprvom rade sa chcem za toto forum velmi pekne podakovat, tolko dobrych informacii.... neskutocne ! 
Mam otazocku ohladom Tibi krystalikov, dostala som ich nedavno, ale su miniaturne a je ich malicko, preto mi staci mat ich zatial len v malej sklenke od detskej presnidavky... dnes som prvy-x v zivote ochutnala a napoj je uzasny, jemne perlivy a chut mozno prirovnat sladsiemu burciaku  asi som dala na mnozstvo krystalikov prilis bio nerafinovaneho tmaveho trstinoveho cukru... za 3 dni nestihlo celkovo cukor spracovat... ale ovocie susene bio bez konzervantov zatial len jednu vacsiu slivku a asi 8 hrozienok nakvasit stacilo 
Otazocka znie, ako krystaliky precistit nez ich opat zalejem, su totiz strasne male a farba sa zmenila na farbu tmavu, kedze vsetky ingrediencie boli tmave i tekutina... takze zanikaju v rozlozenom kale z nakvaseneho ovocia, cize neviem ako to ocistit, co je kvas a co tibi. mam to nechat tak a zaliat vodou alebo to preplachnut vodou? ak to preplachnem bojim sa, si vyplachnem do kanalu i mini drobatka ak sa mi namnozili, pretoze dole na dne to bolo pokryte jemnym niecim, co vyzeralo ako krupicova kasa, biele. Bojim sa, ze ak to nepreplachnem a nedam do cistej sklenky, tak mi zhniju???? je to mozne??? Dakujem za odpoved 
Tak potřebují dost jídla, prostě cukr a pak vhodné jsou rozinky, nebo datle, které doporučuji přidávat do mixu k ostatním složkám. Při výměně bohatě stačí je na hustém sítku lehce propláchnout v čisté vodě, nesmí být chlorovaná, tedy alespoň převařená a není s tím problém.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: sob čen 07, 2014 8:15 am
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
venia píše:
Dobry den pane Jardo,
@jarda
Mam silne podezreni, ze moje houba vyrabi alkohol 
Co delam spatne?? Je to ok? Chutna to jak kvas, svestkovo rozinkovy neco jako burcak... Ne kefir. Dekuji
Trochu alkoholu v nápoji vzniká normálně, ale nemělo by to přesáhnout určitou normální hranici.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: sob čen 07, 2014 8:16 am
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
obika00 píše:
Dobry den. Zaujímalo by ma či cukor , ktorý je v tomto (vyrobenom) nápoji, nie je škodlivý , ale bez cukru to nejde kedže od neho sú závislé tieto kvasinky. Alebo sa cukor behom kvasenia strati? Snazim sa zo stravy uplne vylucit rychle cukry a preto ma to velmi zaujima. dakujem vam za odpoved.
Tak kvasný proces ho rozloží a pokud je nápoj dobře prokvašený, neměl by již škodit.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
venia
|
Napsal: sob čen 07, 2014 5:46 pm
|
|
|
Jarda píše:
Trochu alkoholu v nápoji vzniká normálně, ale nemělo by to přesáhnout určitou normální hranici.
Co je normalni hranice? a jak zjistim jak silny ten alkohol je, resp. jestli se nemylim a je to vazne alkohol. Je docela silny, sladky alkoholovy kvas, i kdyz chutny muze to byt tim, ze davam hodne cukru a svestek? ze napoj jeste neni dostatecne prokvaseny? Dekuji 
|
|
| Nahoru |
|
 |