| Autor |
Zpráva |
|
I & I
|
Napsal: čtv bře 31, 2011 2:54 pm
|
|
|
Zdravim..
Vcera som koshtoval svoje pickles a stale nebolo dost kysle ale zato kvalitne slane..dal som bielu kapustu cibulu a karfiol..struzik cesnaku trochu kminu a chilli..vcera vecer to bolo 2,5 dna co to kvasi a stale nic..vodna hladina nepada a ani zelenina nie je niak xtra kysla..zato slanost je.dal som okolo 600g kapusty asi 100g karfiolu a jednu mensiu cibulu..na to jednu zarovnanu lyzicu soli pretoze som nemal vahu..na vrchu sa robi pena od kvasenia ale niak s ami to nezda.stava na vrchu ked dvihnem tazitko je taka slizova sirupova...uvidim co dnes, lebo uz by som to rad dal do inej nadoby do chladnicky a zalozil novu varku..urobil som nieco zle?
Vela zdravia vsetkym
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: pát dub 01, 2011 8:19 am
|
|
 |
| Administrátor |
 |
Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm Příspěvky: 28752 Bydliště: Poděbrady
|
I & I píše:
Zdravim..
Vcera som koshtoval svoje pickles a stale nebolo dost kysle ale zato kvalitne slane..dal som bielu kapustu cibulu a karfiol..struzik cesnaku trochu kminu a chilli..vcera vecer to bolo 2,5 dna co to kvasi a stale nic..vodna hladina nepada a ani zelenina nie je niak xtra kysla..zato slanost je.dal som okolo 600g kapusty asi 100g karfiolu a jednu mensiu cibulu..na to jednu zarovnanu lyzicu soli pretoze som nemal vahu..na vrchu sa robi pena od kvasenia ale niak s ami to nezda.stava na vrchu ked dvihnem tazitko je taka slizova sirupova...uvidim co dnes, lebo uz by som to rad dal do inej nadoby do chladnicky a zalozil novu varku..urobil som nieco zle?
Vela zdravia vsetkym
Nezdá se mě ta sůl, dle mého názoru je jí moc a pak kvašení nemůže probíhat správně. Soli se dává pouze trošku, aby zelenina pustila šťávu, jinak není vhodné to s ní přehánět.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
gonzales01
|
Napsal: pon dub 04, 2011 10:18 am
|
|
|
Hezký den vám všem, pickles dělám nějaký rok už taky. Když jsem poprvé měnil uhlíkový filtr v RO tak mi bylo líto ho vyhodit a jak jsem ho prohlížel, tak se mi zalíbily ty uzavírací plastove zátky. Průměrově totiž sedí přesně do 0.7l omnia sklenic. Pár jsem jich nastřádal a používám je i s vyrobenou širší pružinou při výrobě pickles jako přítlačný kotouč. Sklenice pak normálně zavíčkuju a tak za 3 dny dávám do lednice. Jinak klasické zelí dělám i normálně v kamenině s jadérničkama a chuťově je to nedostižné , ale dá to trochu víc práce. Zajimavé je, že klasické kyselé zelí asi nadobro mizí z obchodů, co jsem viděl v obchodech tak už se dají koupit jenom nějaké srajdy plné konzervantů a chutná to spíš nasládle. Pro představu přikládám obrázek, bohužel je v mizerné kvalitě a pružiny mám momentálně všecky použité, tak to pak ještě zauktualizuju.
| Přílohy: |
 1.jpg [ 90.47 KiB | Zobrazeno 26774 krát ] |
Naposledy upravil gonzales01 dne pon dub 18, 2011 9:52 am, celkově upraveno 1
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: pon dub 04, 2011 12:26 pm
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
gonzales01 píše:
Hezký den vám všem, pickles dělám nějaký rok už taky. Když jsem poprvé měnil uhlíkový filtr v RO tak mi bylo líto ho vyhodit a jak jsem ho prohlížel, tak se mi zalíbily ty uzavírací plastove zátky. Průměrově totiž sedí přesně do 0.7l omnia sklenic. Pár jsem jich nastřádal a používám je i s vyrobenou širší pružinou při výrobě pickles jako přítlačný kotouč. Sklenice pak normálně zavíčkuju a tak za 3 dny dávám do lednice. Jinak klasické zelí dělám i normálně v kamenině s jadérničkama a chuťově je to nedostižné  , ale dá to trochu víc práce. Zajimavé je, že klasické kyselé zelí asi nadobro mizí z obchodů, co jsem viděl v obchodech tak už se dají koupit jenom nějaké srajdy plné konzervantů a chutná to spíš nasládle.
To máte zajímavý zlepšovák, klidně by to sneslo foto, pro lepší představu a pokud se týká potravin a to nejen kysaného zelí, tak musíte pochopit, že cílem není zdraví lidí, ale zisk a pokud se jim toho půlka zkazí, tak zisk je pak nižší, tak se těm konzervantům nedivte. O to, zda se to dá žrát nebo ne o to se nikdo nestará, na takovou blbost ani nemá stát vytvořené kontrolní mechanizmy.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
gonzales01
|
Napsal: pon dub 04, 2011 3:20 pm
|
|
|
Jarda píše:
To máte zajímavý zlepšovák, klidně by to sneslo foto, pro lepší představu a pokud se týká potravin a to nejen kysaného zelí, tak musíte pochopit, že cílem není zdraví lidí, ale zisk a pokud se jim toho půlka zkazí, tak zisk je pak nižší, tak se těm konzervantům nedivte. O to, zda se to dá žrát nebo ne o to se nikdo nestará, na takovou blbost ani nemá stát vytvořené kontrolní mechanizmy.
OK, nafotím to. "Státu" se pokud to jde vyhýbam , nic ale není dokonale, co naplat, daně a popelnici holt člověk platit musí, i když naše popelnice je většinou skoro prázdná, co jde tak zkompostuju a vracím do půdy a musím říct, že ze zbytků stravy, kterou se v poslední době živím, je kompost naprosto excelentní. Jestli to půjde takto dál, bude to chtít tak trochu větší pozemek a možná i nějaká zvířata, asi pár koz a nějakou drůbež.
Mejte se hezky
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
milda
|
Napsal: pon dub 04, 2011 8:12 pm
|
|
|
gonzales01 píše:
........klasické zelí dělám i normálně v kamenině s jadérničkama .......
..OK, nafotím to. .....
Těším se na fotky, ale prosímtě, co to znamená dělat zelí "s jadérničkama"? 
| Nahoru |
|
 |
|
gonzales01
|
Napsal: úte dub 05, 2011 9:03 am
|
|
|
milda píše:
Těším se na fotky, ale prosímtě, co to znamená dělat zelí "s jadérničkama"? 
Do zelí se přidávají jablka a to zejména odrůda jadernička moravská neboli vinár, jablko vinné. Je to odrůda velmi šťavnatého žlutého jablka s červeným "líčkem". Po vyzrání mají vysokou cukernatost, takže není divu, že výborně podporují kvašení. Zelí má pak vynikající chuť. Nevýhoda je, že se dost blbě shání i na Moravě. Mám dva stromy, které zatím výborně plodí a letos chci z těch stromů ještě přiroubovat na další podnože. Jinak samotné jablko i strom jsou velmi odolné a podle mě mají vinikající vliv na trávení.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
milda
|
Napsal: úte dub 05, 2011 7:45 pm
|
|
|
Dík za vysvětlení. Jablko do kysaného zelí dávám pokaždé. Tuto odrůdu jsem zatím neznal. 
Když jsme u těch starých odrůd, vzpomněl jsem si na jablka "kožeňáky", který jsem měl jako klud rád. Taky zcela zmizely... 
| Nahoru |
|
 |
|
gonzales01
|
Napsal: stř dub 06, 2011 9:12 am
|
|
|
milda píše:
Dík za vysvětlení. Jablko do kysaného zelí dávám pokaždé. Tuto odrůdu jsem zatím neznal.
Když jsme u těch starých odrůd, vzpomněl jsem si na jablka "kožeňáky", který jsem měl jako klud rád. Taky zcela zmizely... 
Jestli myslíte koženou renetu, tak to je taky výborné sladké jablko na jídlo i na šťavení. Nám vydržely skoro až do další úrody a strom je taky odolný, ale známému ve sklepě zase dost hnily. Teď jsou v módě spíš různé nové vyšlechtěné druhy, osobně mám dobrou zkušenost s novějšími i staršími odrůdami, je to vždy o podmínkách konkrétního místa a možnostech skladování, někdy trvá řadu let než člověk zjistí, čemu se v dané lokalitě daří velmi dobře a co tam naopak nemá cenu zkoušet, pár let jsem tak bojoval o meruňky, než jsem našel optimální stanoviště a odrůdu.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: čtv dub 07, 2011 10:11 am
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
gonzales01 píše:
OK, nafotím to. "Státu" se pokud to jde vyhýbam  , nic ale není dokonale, co naplat, daně a popelnici holt člověk platit musí, i když naše popelnice je většinou skoro prázdná, co jde tak zkompostuju a vracím do půdy a musím říct, že ze zbytků stravy, kterou se v poslední době živím, je kompost naprosto excelentní. Jestli to půjde takto dál, bude to chtít tak trochu větší pozemek a možná i nějaká zvířata, asi pár koz a nějakou drůbež.
Mejte se hezky
To víte vlastní a nezamořené potraviny těžko někdo překoná a navíc i ta pohoda při jejich pěstování není k zahození.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
davoo
|
Napsal: čtv kvě 12, 2011 10:35 pm
|
|
|
Aké sú ešte potraviny čo obsahujú nejaké probiotiká bez laktózy? Okrem pickles.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: pát kvě 13, 2011 6:46 am
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
davoo píše:
Aké sú ešte potraviny čo obsahujú nejaké probiotiká bez laktózy? Okrem pickles.
Tak prakticky jde o veškeré kvašené potraviny a to jak tekutého, tak pevného charakteru, z těch běžných třeba kyselé zelí, méně běžné jsou kvašené ořechy a semena, nebo dokonce maso a mimo kefíru také tibi a kombucha.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Milan
|
Napsal: sob čen 04, 2011 9:53 am
|
|
Registrován: úte srp 24, 2010 1:55 pm Příspěvky: 40 Bydliště: Štarnov 53,Bohuňovice 783 14,okr.Olomouc
|
Jarda píše:
Prosím o radu či posouzení.Nakládám si doma zelí do 4 l. sklenice nebo plastové nádoby,asi 2,5-3,5 litru.Na 1 kg.zelí dám asi 20 gr. soli,plátky cibule,lístky bob.listu,kolečka mrkve a pepř,buďto mletý nebo celý,hořčičné semínko.Nezabraňuje pepř kvašení když ho tam dám více? Hodně to natlačím, zatížím čistým prkénkem na které dám závaží.Ihned to pustí šťávu 2-3 cm nad prkénko,takže to nemusím zalévat slanou vodou.Někde jsem četl že se to nemá presovat,ale stačí když je to stále zalité 2 cm nad zelí.Je to pravda,nebo se to stlačovat má? Potom nechat 10 dní při pokojové teplotě,následně dát do chladna a neustále udržovat po odběru zalité? Je to správný postup? Může někdo přispět návodem na správný recept na kvašené zelí nebo pickles ze zeleniny? Co se nedá mléčně kvasit a co ano? Některá zelenina se prý nehodí na kvašení, taktéž prý nějaké přísady,(ocet,kopr,?).
Díky.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Jarda
|
Napsal: ned čen 05, 2011 8:44 am
|
|
 |
| Administrátor |
 |
|
Milan píše:
Prosím o radu či posouzení.Nakládám si doma zelí do 4 l. sklenice nebo plastové nádoby,asi 2,5-3,5 litru.Na 1 kg.zelí dám asi 20 gr. soli,plátky cibule,lístky bob.listu,kolečka mrkve a pepř,buďto mletý nebo celý,hořčičné semínko.Nezabraňuje pepř kvašení když ho tam dám více? Hodně to natlačím, zatížím čistým prkénkem na které dám závaží.Ihned to pustí šťávu 2-3 cm nad prkénko,takže to nemusím zalévat slanou vodou.Někde jsem četl že se to nemá presovat,ale stačí když je to stále zalité 2 cm nad zelí.Je to pravda,nebo se to stlačovat má? Potom nechat 10 dní při pokojové teplotě,následně dát do chladna a neustále udržovat po odběru zalité? Je to správný postup? Může někdo přispět návodem na správný recept na kvašené zelí nebo pickles ze zeleniny? Co se nedá mléčně kvasit a co ano? Některá zelenina se prý nehodí na kvašení, taktéž prý nějaké přísady,(ocet,kopr,?).
Díky.
Pepř nedávám do ničeho, ani to nedoporučuji, čili nedovedu posoudit. Trochu soli je vhodné dát a stlačit to musíte, protože jak v tom budete mít vzduch, směs okamžitě hnije. Vše ostatní píšete správně a kvasit se dá skoro veškerá zelenina, pouze u některé je to obtížnější. Nevyhovují přísady bránící kvašení, což ocet určitě je.
|
|
| Nahoru |
|
 |
|
Oregon
|
Napsal: čtv čen 30, 2011 11:06 am
|
|
|